Barra superior

diumenge, 21 de març del 2010

(2ESO) Estructures reticulades

El triangle és l’únic polígon que no es deforma quan actua sobre ell una força. En aplicar una força de compressió sobre un qualsevol dels vèrtexs d’un triangle format per tres bigues, automàticament les dues bigues que parteixen del dit vèrtex queden sotmeses a l'esmentada força de compressió, mentre que la tercera quedarà sotmesa a un esforç de tracció. Qualsevol altra forma geomètrica que adopten els elements d’una estructura no serà rígida o estable fins que no es triangule.




Els ponts amb cintres “cerchas” tenen la característica de ser molt lleugers i amb una gran capacitat de suportar càrregues. S’utilitzen principalment en construccions amb llums grans, com a sostres de cellers, magatzems, esglésies i en general edificacions amb grans espais en el seu interior. També s’utilitzen en ponts que han de superar grans distàncies, encara que per a aquest tipus d’estructures els ponts atirantats, colgants (amb cables) i els ponts amb bigues d'ànima plena solen ser més comuns.
Hi ha diferents tipus de cintra, els quals és construeixen unint barres rectes entre si. El principi fonamental de les cintres és unir elements rectes per a formar triangles. Recorda que el triangle és l’única figura geomètrica que és rígida, és a dir, no és deforma quan està sotmesa a esforços.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada