Barra superior

divendres, 20 de novembre del 2009

(4ESO) Modulació: FM i AM

Transmissió de senyals electromagnètiques.
  • Portadora: Una ona portadora és una forma d’ona, generalment sinusoïdal, que és modulada per un senyal que es vol transmetre. La freqüència de l'ona portadora és molt més alta que la del senyal modulador (el senyal que conté la informació a transmetre).
    En modular un senyal desplacem el seu contingut espectral en freqüència, ocupant una certa amplada de banda al voltant de la freqüència de l’onda portadora. Açò ens permet multiplexar en freqüència diversos senyals simplement utilitzant diferents ones portadores i aconseguir així un ús més eficient de l’espectre de freqüències.
    Un altre avantatge de la modulació mitjançant ones portadores és la major facilitat en la transmissió de la informació. Resulta més barat transmetre un senyal de freqüència alta (com és la modulada) i l’abast és major.



  • Modulació d'Amplitud (AM): És el primer tipus de modulació d'amplitud que va aparèixer. Consisteix bàsicament en fer variar l'amplitud de l'ona portadora en funció de les variacions del senyal modulador, que és la informació que es vol transmetre.
  • Modulació en freqüència (FM): És un tipus de modulació que consisteix en modificar la freqüència instantània de l'ona portadora en funció de les variacions del senyal d'informació o modulador. És molt més resistent al soroll que una modulació d'amplitud, com podria ser la modulació AM o doble banda lateral, ja que el soroll se suma a l'amplitud de la portadora però no afecta a la seva freqüència, que és precisament on està codificada la informació. Permet transmetre 2 canals simultàniament (estèreo).
  • Ona estacionària: Fenomen relacionat amb la reflexió de les ones com el so i la llum. Es produeix per la suma d'una ona i la seua ona reflectida. La longitud d'ona de l'ona estacionària és un múltiple  parell de la longitud de la ona incident.
    Depenent com coincideixin les fases de les ones incident i reflectida, es produirà una modificació de l'ona resultant augmentant l'amplitud o disminuint.
    Quan la longitud d'ona de l'estacionària és igual a una de les dimensions d'una sala : llargària,  alçada o amplària es diu que la sala està en ressonància per a aquesta freqüència.  Açò produeix dos tipus d'interferència
    que distorsionen la forma de l'ona de forma que la sinusoide ha desaparegut i l'ona ha adquirit forma de dents de serra.
    • Interferència destructiva: Punts on no arriba cap so.
    • Interferència constructiva: L'amplitud de l'ona es duplica. 

Qüestió Teòrica:
Per que el senyal de ràdio d’AM arriba a mes distància que la FM si la FM s’emet amb una portadora de freqüència més elevada? Les bandes freqüencials corresponents són: 
AM: 550 a 1750 Khz 
FM de 88 a 108 Mhz
    Resposta: El secret es troba en la longitud d’ona (λ).
    L’AM en tenir una freqüència baixa té longitud d’ona molt alta i això ajuda a què l’ona  electromagnètica es propagui seguint el contorn terrestre o xocant amb parts baixes de l’atmosfera, per que la curvatura de la terra no afecta.
    La FM té major freqüència i per tant menor longitud d’ona i això la fa molt DIRECCIONAL. Això vol dir que si no hi ha línia de visió directa qualsevol obstacle, per descomptat turons o la curvatura terrestre, afecten molt la seua propagació.
    L’ona curta (banda LF) té major longitud d’ona que l’AM comercial i permet escoltar estacions de ràdio de tot el món, les transmissions marítimes també són de molt baixa freqüència (banda VLF) i per això de molt alta longitud d’ona perquè es propaga a l’arran de la superfície del mar.
    A major freqüència, una longitud d’ona microscòpica pot travessar estructures metàl·liques i de concret (formigó) amb facilitat, donant-te una idea de més abast. Açò no és així, no és més abast, sinó major facilitat de travessar materials que a baixa freqüència bloquegen o atenuen el senyal.
    Per exemple, els canals de televisió analògica (ara en extinció) d’UHF (14-83) es veuen millor en interiors i amb quasi qualsevol tipus d’antena que els baixos de VHF (2-6).

    Si vols investigar: 
    Emisora de FM.

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada